Buitengoed de Gaard vereeuwigd in schilderij

Kunstenares Bea Stroucken is onze buurvrouw. Als gast van ons kun je dus lekker dichtbij schilderlessen volgen bij haar. Al brainstormend met Bea ontstond het idee om een schilderij te maken. We hebben heel wat gesprekken gevoerd en toen Bea voldoende inspiratie had opgedaan werkte ze maandenlang aan het doek ‘Buitengoed de Gaard’.

Dit is en blijft voor ons een bijzondere plek. Het is de plek waar ik (Anja) opgroeide en mijn wortels zich verstrengelen met die van mijn (voor)ouders, de familie Peters die het erfgoed bijna een eeuw geleden aankochten. Bea geeft dat gevoel prachtig weer in een afbeelding van het jonge, verliefde stel Bair en Annie Peters-Veugelaers, die de Gaard sinds hun trouwdag in 1960 betrokken en de eerste gasten ontvingen. Hun ondernemende geest zie je terug in een oude handgeschreven advertentietekst van Bair: Buitengoed ‘in de Gaard’ is gelegen in Midden-Limburg, gemeente Heythuysen, aan de Provinciale weg Horn-Meijel aan de ingang van het Recreatiecentrum ‘Het Leudal’.

Maar die verbondenheid, die familiebanden, lopen ook door in het heden. Bea voelde goed aan dat ik zonder de onvoorwaardelijke hulp van mijn man Bas en onze vijf kinderen dit vakantieparadijs nooit zo had kunnen opbouwen. Het voorrecht dat ik nog dagelijks ervaar als ik hier rondloop, dat ik hier mag wonen en werken – dat heeft ze perfect weten te vangen in dit schilderij.

Met veel liefde is de Gaard gedurende alle jaren door Bair, Annie en tegenwoordig door Bas, mij en onze kinderen tot bloei gekomen. De sprookjesachtige tuin, de Rijksmonumentale heerboerderij, het Vierseizoenenhuisje, het zwembad, de zeer luxe pipowagens en de houtgestookte hottubs. Je ziet ze terug in het schilderij. Zelfs een fragment van de dag waarop het hele gezin Versteeg-Peters glom van trots omdat Anja een Koninklijke Onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau opgespeld kreeg, brengt Bea subtiel in beeld met het lintje dat ik draag.

De fonkelende oogjes van een pasgeboren geitje staan tenslotte voor onze hier gefokte, tamme geitjes, waar we enorm trots op zijn en die voor onze gasten altijd iets bijzonders blijven.

Ik was totaal overrompeld bij het zien van het uiteindelijke resultaat. Heden en verleden komen voor mij samen in dit schilderij. Uiteindelijk symboliseert het één gegeven: de liefde voor dit erfgoed.

Kijk voor de workshops van Bea op: https://beastroucken.exto.nl/

De workshop schilderen vind je hier: https://www.buitengoeddegaard.nl/buitengoeddegaard/arrangementen/workshop-schilderen/ 

Scroll naar boven