Hanneke Groenteman plant Anne Frankboom bij Buitengoed de Gaard

Bij Buitengoed de Gaard is door Hanneke Groenteman een ‘Anne Frankboom’ geplant. De boom is een directe nazaat van de kastanjeboom die in de tuin naast het Achterhuis in Amsterdam stond. Een bijzondere gebeurtenis die bij Hanneke veel herinneringen losmaakten aan haar eigen onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De prachtige zaailing die enkele jaren geleden door Huib Sneep van Stichting Wereldboom, eerder Stichting Anne Frankboom, aan de Gaard werd toegekend, is jarenlang met veel liefde en zorg omringd en was nu, met het jubileum van 75 jaar bevrijding Leudal in zicht, klaar om op gepaste wijze geplant te worden.

Hanneke schreef er het volgende over in het gastenboek van Buitengoed de Gaard:

Zondag 25-08-2019

Hanneke Groenteman: “Vanochtend hebben we – Gijs, Aaf, Benjamin, Rifka, Menina, Bas, Anja en Hanneke* – de Anne Frankboom geplant, voortgekomen uit De Kastanje, opdat Anne voortleeft in onze en toekomstige gedachten en harten. Ze is hier veilig, ze kan hier groeien en bloeien, en ons allemaal overleven. Voor mij, Hanneke, is haar naam verbonden met Buitengoed de Gaard, met Anja en Bas en Menina**. Dank”.

*Gijs Groenteman, Aaf Brandt Corstius, Benjamin en Rifka Groenteman

**Menina, Bas en Anja Versteeg

Anne Frank is misschien wel het meest bekende Nederlandse slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog. In haar dagboek schreef ze tijdens haar jarenlange onderduiktijd driemaal over de prachtige kastanjeboom. De boom was haar enig contact met de natuur. Na opgepakt te zijn door de Duitse bezetter stierf Anne Frank in concentratiekamp Bergen Belsen.

Anja Versteeg-Peters: “Het is een grote eer dat we in het jaar waarin Anne Frank 90 jaar zou zijn geworden en Hanneke haar 80e verjaardag vierde deze bijzondere boom met Hanneke en haar familie hebben mogen planten. We zullen de boom koesteren en met veel respect verzorgen. We willen de gedachten van Anne Frank levend houden. Daarom is in de gastenbibliotheek een speciale Anne Frank boekenplank ingericht, met wel 25 boeken voor groot en klein.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll naar boven